Sunday, May 17, 2009

JADILAH GOLONGAN YANG SEDIKIT

Bersyukur yang tak terhingga kehadrat Allah S.W.T yang masih memberi rahmatNya untuk kita menjalani tugas sebagai khalifah, mengabdikan diri kepada allah. Dengan penuh keyakinan bahawa Allah yang maha pemurah akan menambah segala kekurangan bagi diri kita dan membuka segala hijap kepada perkara yang belum kita ketahui lagi.

Surah Al-An’am ayat 103

“ Sesungguhnya inilah jalanku yang lurus, maka turutlah kamu sekalian akannya dan janganlah kamu turutkan jalan-jalan yang lain nanti kamu terpisah dari jalan tuhan mu, itulah yang diperintahkan tuhan kepada kamu, mudah-mudahan kamu bertaqwa”.

Siapakah dia golongan yang sedikit ?. Diakhir zaman ini amat sedikit golongan yang bersyukur dengan sebenar-benarnya atas nikmat Iman dan Islam.

Dizaman Khalifah Umar al-khatab r.a, satu ketika terdapat seorang pemuda sedang duduk beribadat dekat ka’bah dengan terus menerus berdoa ” Ya Allah, jadikanlah saya masuk ke dalam golongan orang yang sedikit ”. Tatakala Amirul mukminim Umar Ibnu Khatab r.a mendengar permohonan ini maka beliau menyapanya ” hai pemuda, kenapakah anda memohon untuk dimasukkan ke dalam golongan yang sedikit ? Bukankah kesemua orang berkehendak agar masuk kedalam golongan yang terbanyak (majoriti) sebab pada umumnya golongan yang terbanyak itu mempunyai kedudukan yang lebih bermakna ”. Pemuda itu menjawab, ” Bukankah anda pernah pernah membaca di dalam Al-quran surah Sabak ayat 13, ”sedikit sekali hamba-hambaku yang bersyukur” ”. Maka selepas itu fahamlah akan saidina umar maksud doa pemuda tadi.

Sememangnya benar dalam kehidupan ini amat sedikit orang-orang yang mensyukuri nikmat allah dengan sebenar-benar syukur kerana kebiasaannya semakin banyak nikmat yangt diterima semakin sombong dan ingkar dia kepada sesama makhluk dan Allah.

Surah An nisak ayat 173 bermaksud,

” Ada pun orang-orang yang beriman dan beramal solih maka Allah akan menyempurnakan pahala mereka dan menambah untuk mereka daripada kurniaannya. Sebaliknya orang-orang yang enggan dan menyombong diri, maka Allah akan menyeksa mereka dengan siksaan yang pedih dan mereka tidak akan memperolehi bagi diri mereka pelindung dan penolong selain daripada Allah’.

Junaid Al-Baghdadi Rahimahulluhutaala pernah bertanya kepada Rasullullah S.A.W tentang makna SYUKUR lalu baginda menjawab,

” Iaitu menghabiskan tenaga pada menunaikan apa yang disuruh dan meninggalkan apa yang ditegah dihadapan tuhan (Allah) yang disembah ”.

Semoga ada manafaat yang boleh diambil.

Thursday, May 14, 2009

Inspirational & Motivational II - " STAND ALONE"


There comes a time when you must stand alone.

You must feel confident enough within yourself to follow your own dreams.

You must be willing to make sacrifices.

You must be capable of changing and rearranging your priorities so that your final goal can be achieved.
Sometimes, familiarity and comfort need to be challenged.

There are times when you must take a few extra chances and create your own realities.


Be strong enough to at least try to make your life better.


Be confident enough that you won't settle for a compromise just to get by.

Appreciate yourself by allowing yourself the opportunities to grow, develop, and find your true sense of purpose in this life.

Don't stand in someone else's shadow when it's your sunlight that should lead the way.

Wednesday, May 13, 2009

UJIAN DAN DUGAANDalam menempuh hari – hari menjadi khalifah dimuka bumi ini, kita perlu sedar bahawa adanya ujian, dugaan atau bala yang ditimpa berdasarkan ketebalan dan darjat iman dan keyakinan seseorang insan yang menanggung amanat sebagai khalifah.

Surah Al-An’am ayat 120 bermaksud

“ dan dialah yang menjadikan kamu khalifah dibumi dan ia mengankat darjat-darjat sebahagian kamu di atas sebahagiannya, untuk ia menguji kamu tentang apa yang telah mendatangkan kepadamu. Sesungguhnya Tuhanmu itu lekas siksaannya, tetapi sesungguhnya iaitu pengampun dan penyanyang “.

Saya ingin mengingati diri saya dan mengajak sahabat sekelain untuk memuhasabah diri dengan segala ujian dan dugaan yang menimpa agar dengan ujian itu dapat meningkatkan dan mendekatkan diri kita kepada Allah.

Hadis riwayat Al- tarmizi yang bermaksud


“ Orang yang paling keras dan hebat menerima dugaan itu ialah para ambia, kemudian diikuti oleh seperingkat lepas seperingkat yang hampir dengan para ambia. Seseorang itu teruji menurut keteguhan dia memeluk agamanya, kalau ia berpegang teguh kepada agamanya ia akan menerima dugaan yang hebat dan kalau longgar dia berpegang kepada agamanya Allah akan menduganya menurut sebagaimana keyakinan agamanya. Allah taala tetap akan menurunkan bala kepada hambanya sehingga ia berjalan diatas muka bumi tidak menanggung dosa lagi “.

Diantara tujuan ujian, dugaan atau bala itu diturunkan / ditimpa :

Pertama
Menyaring dan menggilap keimanan.

Surah Al-Imran ayat 141

” Dan kerana Allah hendak menyaring mereka yang beriman dan hendak menhapuskan kekafiran ”.

Orang-orang yang beriman akan diuji dengan berbagai-bagai dugaan penderitaan, kesempitan dan malapetaka sehingga dapat diketahui hakikat dirinya yang sebenar.

Kedua
Meningkatkan darjat dan menghapus kejahatan

Sabda Rasullullah yang bermaksud

” Bala itu tetap akan menimpa orang beriman lelaki dan perempuan, mengenai dirinya, amalannya dan hartanya sehinggalah dia menemui Allah tidak berdosa lagi ”.

Ketiga
Menguji dan menyingkap hakikat insan. Didalam kehidupan ini, insan dicuba sehingga tersingkap dan jelas hakikat kemanusiaannya.

Surah Al-Imran ayat 179 bermaksud

” Allah tidak akan membiarkan mukmin atas keadaan yang kamu ada padanya sehingga ia bezakan yang buruk dari yang baik ”.

Keempat
Membentuk peribadi. Penderitaan, kesusahan dan kesempitan adalah merupakan unsur-unsur yangmembentuk peribadi manusia.

Sesungguhnya Ujian dan Cubaan itu perlu dilihat dari sudut yang positif agar ianya dapat miningkatkan darjat dan keimanan kita.

Tuesday, May 5, 2009

Adakah Islam Kita Sudah Terbatal ? 10 Perkara Yg Membatalkan Islam.

Islam, Iman dan Ihsan adalah 3 tunjang utama yang perlu ada didalam diri setiap individu islam.

Kita amat bertuah (Bangsa Melayu di Malaysia) kerana dilahirkan dalam bangsa yang menjadikan islam sebagai ad-din dalam kehidupan. Tetapi adakah kita menjaga islam yang dianugerahkan Nya dengan sebaik-baiknya atau islam yang kita anuti hanya sekadar pada nama ?.Adakah islam itu hanya dipraktikkan pada sesetengah perkara sahaja seperti nikah kahwin .

Persoalan yang saya ingin bawakan adalah sejauh mana kita menjaga keislaman kita, adakah kita kita masih islam sebenar atau adakah islam kita SUDAH TERBATAL . Lantaran kesibukan dunia yang membataskan kita untuk memuhasabah diri dan bertaubat.

Antara 10 perkara yang membatalkan islam dan paling kerap berlaku adalah :

1) Syirik dalam ibadat kepada Allah

Firman allah

” Bahawasanya barangsiapa mempersekutui sesuatu dengan Allah maka sesungguhnya Allah haramkan keatasnya syurga dan tempat duduknya ialah neraka ”

Mereka yang termasuk dalam golongan ini adalah mereka yang memohon hajat kepada orang yang sudah mati dan meminta pertolongan dengan mereka (selain Allah) serta memberi nazar atau sembelihan kepadanya.


2) Barangsiapa yang menjadikan diantaranya dengan Allah orang-orang perantaraan (orang tengah) kepadanya dipohon hajat, diminta syafaat dan menyerah segala-galanya harapan kepadanya. Maka sesungguhnya kafirlah dia.

3) Barangsiapa yang tidak mengkafirkan orang-orang musyirikin atau ragu-ragu tentang kekafiran atau menganggap agamanya betul, maka jadi kafir lah dia.

” Sesungguhnya din disisi Allah adalah Islam”

Menyakini bahawa hanya islam agama yang hakiki dan satu-satunya agama yang diterima oleh Allah.

4) Barangsiapa yang mengiktiqadkan bahawa petunjuk yang lain dari petunjuk yang dibawa oleh Nabu Muhammad S.A.W lebih sempurna dari petunjuk Nabi atau hukum ciptaan manusia lebih bagus dan baik daripada hukum Allah seperti orang-orang yang mengutamakan hukum Thoghut daripada hukum Allah maka ia adalah kafir dia.


Antara perkara-perkara yang termasuk dalam perkara yang keempat ini adalah :

a- Iktiqad bahawa sistem dan undang-undang ciptaan manusia lebih utama daripada syariat islam atau sistem islam tidak layak dilaksanakan lagi dalam kurun atau abad ini atau menyatakan islam menyebabkan kemunduran umat islam.


b- Berpendapat perlaksanaan hukum-hukum Allah umpama hukum hudud iaitu potong tangan atau rejam tidak sesuai lagi dizaman sekarang.

5) Barangsiapa benci serta menolak kepada sesuatau yang dibawa oleh Rasullullah S,.A.W kerana perkara itu di syarakkan.


6) Barangsiapa yang mempersendakan sesuatau yang ditetapkan oleh Allah dan rasulnya

Firman Allah ayat 66 Surah al-Taubah

” katakanlah, apakah kamu telah mempersenda-sendakan Allah, ayat-ayatNya dan juga rasulNya, dan tidak usahlah lagi kamu pohon ampun, kerana sesungguhnya kamu telah kafir selepas kamu beriman ”.

7) Mengamalkan sihir contohnya sihir pembenci iaitu memaling kasih sayang seorang suami terhadap isterinya kepada benci atau sihir pengasih iaitu menarik seseorang supaya mengasihi sesuatu yang tidak mengemarinya dengan menggunakan cara syitan.

8) Memberi sokongan kepada orang-orang musyirikin dan membantu mereka dalam menentang orang-orang islam.

Surah al-Maidah ayat 51

” dan barangsiapa yang menghulurkan tali persahabatan memberi kerjasama atau membantu mereka diantara kamu, maka adalah ia termasuk ke dalam golongan mereka, bahawa sesungguhnya Allah tidak memberi petunjuk kepada golongan orang-orang zalim ”.

9) Barangsiapa mengiktiqadkan bahawa tidak menjadi salah bagi sebahagian daripada manusia keluar daripada syariat islam, maka orang yang mengiktiqadkan itu adalah kafir.

Surah al-Imran ayat 85

” Barangsiapa yang menuntut selain daripada islam sebagai agama (cara hidup) maka tidak diterima daripadanya dan dihari akhirat nanti termasuk kedalam golongan orang-orang yang rugi”.

10) Barangsiapa yang menolak dan melepaskan diri dari agama Allah secara menyeluruh atau daripada sebahagian, tampa mempelajari dan tidak mengejakan nya.


Saya mengingatkan diri saya dan mangajak sahabat sekalian bersama-sama merenung dan muhasabah diri kita. Adakah keISLAMan kita sudah terbatal ?. Jika ya....marilah kembali kejalan yang benar menurut syariat islam(Al Quran & Sunnah).